Niko Närhi

Nuori taitaja viihtyy Ruokolahden leimikoissa

Metsäkoneenkuljettaja Niko Närhi räppäisee herätyskellon hiljaiseksi kello neljä Hurissalossa Puumalassa. Herääminen töihin yökukkujien vasta palaillessa baareista ei Nikon mukaan ole helppoa, mutta siihen on saanut luvan tottua. Eväät pakettiin ja Nikon työsuhdeauto Toyota Hilux kiidättää miestä kohti Ruokolahtea.

”Työmatkaa kertyy siinä 100 kilometriä suuntaansa”, sanoo Niko. Aamuvuoro alkaa kello kuusi. Vihreä John Deere 1070D odottaa siinä, mihin työkaveri sen on illalla jättänyt.

”Ihan ensi töikseni tarkistan koneesta öljyt”, Niko kertoo. Koneen päivittäishuollot on jaettu niin, että aamuvuoron päätteeksi aamu- ja iltavuoron kuljettajat rasvaavat yhteistuumin hakkuupään kouran nivelet. Samalla vaihtuvat kuulumiset mukavasti. Iltavuoron kuljettaja huolehtii tankkauksesta. Jos koneessa tai työkohteessa muuten on jotakin erityistä, iltamies jättää aamuvuorolaiselle noottia koneen ohjaamoon.

Itsellisen tekijän unelmahomma

Nyt Nikolla on mukava leimikko. Kuusikon kakkosharvennus on ”aikalailla unelmahomma”, sanoo Niko.

”Maasto on tasaista, puusto melko järeää ja aluskasvillisuutta vähän. Syntyy mukavasti tulosta”, hän toteaa. Ja metsäkoneenkuljettajan homma uuden uutukaisen koneen ohjaimissa on jokseenkin parasta, mitä Nikon mieleen työstä äkkiseltään tulee.

Konetyö metsässä on itsenäisen ammattilaisen hommaa, jossa tauot voi jaksottaa oman makunsa mukaan. Niko hörppää kahvit ja voileivät kymmenen maissa ja tankkaa kunnolla vasta kotona. Joskus taukoa työhön tekevät koneen haaverit, kuten letkujen katkeamiset tai ketjun tylsyminen vaihtokuntoon.

Työvuoron päätyttyä kahdelta Niko ajelee kotiin. Työjakso metsässä päättyy pian ja viimeinen rutistus metsäkonekoulussa Mikkelissä alkaa. Opinnot ovat sujuneet niin komeasti, että nuori mies pokkasi talvella Taitaja 2009 –kisan pääpalkinnon omassa sarjassaan.

Kevättalven illat kuluvat kotosalla tai urheiluharrastuksissa. Niko pitää erityisesti hiihdosta.

Niko3
Näin keskittyy simulaattoriin vuoden Taitaja 2009 Niko Närhi.